sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Apua, voinko viedä lapsen ravintolaan - lapsi ravintolassa

Viime aikoina on puhuttu paljon lasten ravintolassa käymisestä. Hanna Sumari kirjoitti blogitekstissään, ettei lapsia olisi syytä viedä ravintolaan "käyttäytymään kuin pienet villipedot". Sumari sai kommenteista päätellen melkoisen vastarinnan mielipiteilleen. Ilmeisesti melko moni otti itseensä Sumarin ajatuksista ja suoraan sanoen lasten riehumista puolusteltiin hyvin kattavasti. Mutta miten lasten kanssa pitäisi sitten toimia ravintolareissujen suhteen?

Tähän keskusteluun on vaikea olla ottamatta kantaa, vaikka aihe tuntuukin olevan hyvin tulenarka tällä hetkellä, varsinkin ajatus siitä, että lapsilta tulisi odottaa hyvää käytöstä ravintolassa. Toki lapset ovat lapsia ja kaikkea ei voi koskaan ennakoida. Joskus lapsi saa raivarin ja se on ihan okei, kunhan vanhemmat reagoivat siihen tavalla, jonka tarkoituksena on rauhoittaa lasta. 

Ravintolat ovat paikkoja, jonne mennään yleensä rentoutumaan ja nauttimaan. Ruuan lisäksi ravintolassa käyntiin liittyy yleensä irtautuminen arjesta ja sen hulinasta. Ravintolassa halutaan syödä ja seurustella rauhassa ilman suurempia häiriötekijöitä. En sano, että lapset ovat niitä häiriötekijöitä, mutta kieltämättä lasten riehumisen tällaisissa tilanteissa luokittelisin jonkin verran ns. häiriöksi. Yksinkertaisesti sanottuna aikuisilla on mielestäni oikeus käydä ravintolassa ilman, että ympärillä riehuu ja kiljuu lauma lapsia, jos he niin haluavat. En katsokkaan yhtään pahalla sitä, että jotkin ravintolat ovat kieltäneet lasten tulemisen ravintolaan, sillä niitäkin paikkoja jonne lapset ovat tervetulleita, on paljon. Ei se ole lapsiperheiden syrjintää, että satunnaiset ravintolat haluavat tarjota asiakkailleen ruokailun aikuiseen makuun. 

Missään tapauksessa lapsia ei kuitenkaan pidä jättää ravintolakulttuurin ulkopuolelle, sillä missä muualla he oppisivat sitä (kulttuuria) kuin itse paikan päällä. Lisäksi onhan myös lapset ansainneet ravintolahetken ja irtautumisen arjen rutiineista. Lapsia olisi kuitenkin hyvä opastaa ja opettaa hyvään ravintolakäyttytymiseen jo ennen sinne menemistä, sillä ei ole ehkä kaikista fiksuinta lähteä sinne ravintolaan opettelemaan niitä peruskäyttäytymissääntöjä. Toisaalta eihän kukaan anna lasten kotonakaan kesken ruokailun huutaa, kiljua ja juoksennella pitkin poikin, joten samat säännät voi hyvin koskea ravintolareissuja. Se ei ole yhtään liikaa vaadittu lapsilta, ja samalla se osoittaa kunnioitusta muita ruokailijoita ja henkilökuntaa kohtaan. 
Mitä oman tulevan lapsemme suhteen tulee, aion kyllä käydä ravintolassa hänen kanssaan. Valitsen kuitenkin ravintolat sen mukaan, että ne ovat lapsiystävällisiä ja aluksi on ehkäpä hyvä aloittaa niistä ei niin hienoista paikoista. Tosin se ravintolakäyttäytyminen opetellaan jo kotona, eikä niihin lapsiystävällisiinkään ravintoloihin mennä kiljumaan ja juoksemaan. En koe, että joudun lapsen synnyttyä luopumaan jostain, kun haluan valita ravintolan, jonne lapsiperheen on hyvä mennä. Silloin me olemme lapsiperhe ja elämme elämää lapsen kanssa. Toivon myös, että silloin kun päätämme lähteä mieheni kanssa kahdestaan syömään ehkä sinne vähän hienompaan paikkaan, saamme syödä ilman huutamista ja riehumista riippumatta siitä, onko paikalla lapsia vai ei. 

Mitä mieltä te olette lasten kanssa ravintolassa käymisestä?

Oikein mukavaa sunnuntai-iltaa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti