torstai 29. kesäkuuta 2017

Lasten yksityisyys somessa puhututtaa

Koko maailma pyörii netissä ja lähes kaikki meistä on kosketuksissa jollain tavalla someen. Jollain tavalla ihmisiä kiinnostaa toiset ihmiset ja heidän elämän seuraaminen, on kiinnostanut aina. Toisaalta ihmiset ovat innokkaita julkaisemaan omaa elämäänsä muiden ihmisten katseltavaksi. Me aikuiset pystymme päättämään itse siitä, mitä me haluamme laittaa itsestämme nettiin ja sitä kautta muiden ihmisten tietoon. Miten sitten lapset, jotka eivät vielä kykene päättämään itse, mitä heistä julkaistaan? 

Nykyään on täysin yleistä, että elämää jaetaan facebookissa, instagramissa, blogeissa sekä muissa netin paikoissa. Se luo paljon mahdollisuuksia, esimerkiksi kaempana asuvat ystävät ja sukulaiset pystyvät elämään perheen mukana, mutta se herättää väistämättä kysymyksen siitä, onko niillä kenestä me julkaisemme kuvia tai kirjoitamme, oikeus yksityisyyteen, tässä tapauksessa lapsillame. Tai missä sen yksityisyyden raja menee. 

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa sanotaan, että lapsen yksityisyyteen, perheeseen, kotiin tai kirjeenvaihtoon ei saa puuttua mielivaltaisesti tai laittomasti eikä hänen kunniaansa tai mainettansa saa laittomasti halventaa. Miten tätä sitten tulkitaan nykyaikaisessa mediamaailmassa? Ymmärrän sen, että ihmiset haluavat jakaa elämänsä netissä ja toisaalta ymmärrän niitä, jotka haluavat suojella lapsensa yksityisyyttä jättämällä lapset netin ja somen ulkopuolelle. Kumpikin on oikein, kunhan vanhemmat ovat tehneet päätöksen epäitsekkäistä syistä. Tällä tarkoitan erityisesti sitä, että esimerkiksi lapsia ei tuoda blogiin sen vuoksi, että niiden avulla yritetään saada lisää lukijoita tai rahaa.  

Olen miettinyt tätä asiaa omalla kohdallani. Kirjoitan blogia elämästämme, olen facebookissa ja instagramissa. Olen kertonut somessa melko avoimesti sekä iloisista että vaikeammista asioista. Tietenkin olen vetänyt johonkin rajan siitä, mitä haluan pitää omana tietonani, kuitenkaan ilman, että piilottelen mitään. Raskaudesta ja tulevasta lapsestamme olen kirjoittanut avoimesti. Lapsemme on siis somessa jo ennen syntymäänsä. Nykypäivänä on niin luonnollista, että lapsen kasvot ja elämä näytetään muille katseltavaksi. Niin luonnollista, että harvoin tulee ajateltua, mitä tarkoittaa lapsen yksityisyyden suojaaminen. 

Mitä meidän tulevaan lapseen tulee, olen pohtinu hänen yksityisyyden suojaamista suhteessa nettiin ja someen paljon. Asia on hyvin ristiriitainen ja argumentteja puolesta ja vastaan on paljon. Kun asiaa rupeaa miettimään enemmän, tuntuu, että oikeaa vaihtoehtoa ei ole. Olen kuitenkin tällä hetkellä sitä mieltä, että minun somessani tulee olemaan esillä myös meidän tuleva lapsi. Totta kai olen pohtinut sitä, kuinka lapsuuden julkaiseminen netissä vaikuttaa lapsen tulevaisuuteen, tai mitä mieltä lapsi on vanhempana siitä. Netti ja sitä kautta some on tätä päivää ja elämä nyt vaan on siellä. Aion suojella lastani, kuten itseäni ja muita läheisiänikin, netin huonoilta puolilta harkitsemalla tarkkaan, mitä sinne laitan. Se on ehkä fiksuin neuvo nykyajan mediamaailmassa.

Mitä mieltä te olette lasten oikeudesta yksityisyyteen? Missä menee raja?

8 kommenttia:

 1. Olen pohtinut asiaa myös paljon! Lopulta olen jokseenkin päätynyt siihen, että kunhan ei julkaise lapsestaan mitään typerää, taikka noloa (ei vessa, ei naku ym. kuvia), niin asiat on ihan ok. Tulevaisuudessa lapset kasvavat yhä enemmän somen maailmaan, ja uskoisin sen olevan heille eri tavalla ok, kuin meille, jotka emme ole syntyneet somemaailmaan aikoinamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa olen miettinyt. Lasten kuvien ja juttujen julkaisemisessa ensiarvoisen tärkeää on tiedostaa, missä menee raja. Ja on myös totta, että some on niin paljon normaalimpaa tulevaisuuden lasten elämässä kuin meidän.

   Poista
 2. Ei ole lapsia joten olen hiukan jäävi sanomaan. Itseäni ei vaivaa muiden lapsien näkeminen somessa enkä ajattele asiaa sen enempää. Toki se myös on jokaisen oma valinta miten tuon haluaa toteuttaa.

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, jokaisella on oikeus valita, miten haluaa asian kanssa toimia.

   Poista
 3. Minulla ri ole lapsia, joten ajatus on lähinnä omaa pohdiskelua, mitä tekisin. Raskaudesta voisin kirjoitaa ja laittaa someen, koska se nyt yleensä muutenkin näkyy. Siinä ei myöskään näy kuin aikuinen itse, ja pikkuinen ilmoittaa olemassaolostaan lähinnä mahana. Itse lasta en laittaisi someen, koska omatuntoni sanoo ei.

  Hyvä postaus!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa järkevältä. Itsekin olen miettunyt tässä postauksen krjoitettuani ja asioista lukeneena, että mikä olisi minun oma valinta asian suhteen lapsen synnyttyä. Kiitos!

   Poista
 4. Hyvää pohdintaa tärkeästä asiasta :) Oon sun kanssa aika samoilla linjoilla.

  VastaaPoista