torstai 27. heinäkuuta 2017

31. raskausviikko ja neuvolakuulumisia

Ja niin ollaan päästy jälleen uudelle kymmenykselle. Tiistaina alkoi 31. raskausviikko (30+0) ja tänään ollaankin tarkalleen jo viikolla 30+2. Näin se aika vaan menee vaikka välillä tuntuu, että viikot matelee ennätyshitaasti. Olin odottanut tätä etappia todella paljon, sillä nyt jäljellä olevia viikkoja voi laskea kymmenestä alaspäin.
Tällä viikolla vauva on painaa noin 1600 grammaa ja on 36 cm pitkä. Aivojen pintakerroksen aivopoimut  kehittyvät ja poimuttuneessa pintakerroksessa aivosolujen määrä maksimoituu, kun sen pinta-ala kasvaa. Vauvan aivot kontrolloivat rytmisiä hengitysharjoituksia ja vauva säätelee itse lämpötilaansa. Untuvakarvoitus alkaa pikku hiljaa häviämään, mutta sitä voi jäädä vielä selkään ja olkapäihin. Vauvalla on kunnon hiukset päässä. Myös ihonalainen rasvakerros paksuuntuu ja siloittaa ihoa. Rasva eristää ja toimii energianlähteenä. Vauva liikkuu niin paljon kuin tila antaa myöten. Se potkii ja tökkii käsillään ja jaloillaan. Jotkut vauvat alkavat tässä vaiheessa kääntymään pää alaspäin. Äiti voi huomata tämän, kun vauva potkii palleaan ja kylkiluihin, ja pää painuu kohti lantionpohjaa. (Lisätietoa: raskaus viikko viikolta)
 
Maha kasvaa kasvamistaan ja välillä tuntuu, että nahka repeää. Yhtäkään raskausarpea en ole onneksi vielä bongannut.  Mietittiin eilen, että vauva on kasvanut kahden ensimmäisen kolmanneksen aikana noin puolet syntymäpainostaan ja viimeisellä kolmanneksella sen paino vähintään tuplaantuu siitä. Jännä nähdä, miten isoksi maha loppujen lopuksi kasvaa. Vauva potkii ja myllertää todella paljon. Liikkeitä on koukuttavaa jäädä seuraamaan mahan päältä. Tähän mennessä on tullut muutamia kunnon voimakkaita potkuja kylkiluihin, jotka ovat tuntuneet ikäviltä. Meidän pikkuisella alkaa olemaan jo voimaa!
Alkuraskaudesta tutut painajaiset ovat palanneet takaisin öiden ratoksi. Näin kuusi yötä putkeen samaa painajaista. Vaikka heräilin yön aikana useaan kertaan, uni jatkui aina siitä mihin se oli jäänyt. Unet käsittelevät raskautta, äitiytta ja omaa lapsuuttani. Yöt menevät vuorotellen hikoillessa ja palellessa. Ja sitten heräänkin aamuyöllä täysin pirteänä, mutta jo aamupäivästä voisin mennä uudestaan nukkumaan. Myös närästys sekä kivuttomat supistukset etenkin rasituksen jälkeen ovat jatkuneet. Mitään uusia oireita ei ole ollut.
Tämän päivän neuvolakäynnillä juteltiin viime aikojen voinnista ja meidän oma neuvolatätikin oli palannut lomalta. Puhuttiin noista unista, ja sain ohjeeksi käydä niitä läpi ja jutella niistä. Kun ne toistuvat ja toistuvat, voi se olla mielen viesti siitä, että ne olisi hyvä purkaa ja käydä läpi. Mitattiin väsymyksen vuoksi hemoglobiini ja se oli ihan hyvä. Verenpaineet olivat matalat ja pitää olla varovainen noustessa. Painoa ei ollut onneksi tullut kuin 400 grammaa sitten edellisen neuvolan. Sf -mitta oli 28 cm ja pysytteli keskikäyrällä aivan kuten aiemminkin. Pelkäsin etukäteen, että vauva olisi kääntynyt pää ylöspäin, mutta edelleen se viihtyi ylösalaisin. Vaikka tiedän, että vauva voi näillä viikoilla vielä tehdä kuperkeikkaa mahassa, tuntuu turvalliselta, kun se on oikein päin synnytystä ajatellen. Neuvolatäti laittoi pyynnön sokerirasitukseen ja nyt pitäisikin se ensi viikoksi varata. Ei huvittaisi yhtään koko testi, mutta onhan se hyvä tarkistaa. Seuraava neuvolakäynti onkin sitten jo kolmen viikon kuluttua.

Oikein mukavaa torstai-iltaa kaikille!

10 kommenttia:

 1. Nuo painajaiset kuulostaa ahdistavilta! Tsemppiä loppuraskauteen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä aika ahdistavia, varsinkin yöllä. Kiitos paljon! :)

   Poista
 2. Ihania kuvia :) Inhottavia tollaiset painajaiset, toivottavasti pääset niistä eroon :o Tsemppiä loppuaikaan! Kohta raskaus on muisto vain, ja itsellä ainakin synnytyksen jälkeen tuntui, ettei koskaan olisi ollutkaan raskaana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Onneksi nyt on ollut jo öitä, että ei ole ollut noita painajaisia! Tosiaan kohtahan tämä raskaus on ohi :D Ei ole enää kuin pari kuukautta.

   Poista
 3. Aivan ihastuttavia raskauskuvia olet saanut masustasi! :) <3

  VastaaPoista
 4. Voi miten ihania masukuvia ♥
  Tsemppiä loppurutistukseen, palkinto on sylissä ennenkuin huomaatkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Odotan jo niin kamalasti sitä palkintoa <3

   Poista
 5. Kauniita kuvia! Varmasti ihana kun jää muistoksi niin paljon kuvia raskaudesta! :)

  www.dailychic.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :) Oon kyllä tosi ilonen, että näitä muistoja jää kuvien muodossa :)

   Poista