tiistai 12. syyskuuta 2017

38. raskausviikko - kolme viikkoa laskettuun aikaan

Tänään alkaa 38. raskausviikko (37+0). Vähiin käy ennen kuin loppuu eli kolme viikkoa laskettuun aikaan. Tuo kolme viikkoa tuntuu mahdottoman pitkältä ajalta, vaikka onkin aika lyhyt aika tässä yhdeksän kuukauden mittaisella taipaleella. Sitä vaan odottaa jo niin kovasti, että pääsee näkemään vauvan ensimmäisen kerran ja pitämään häntä sylissä ensimmäistä kertaa. En malttaisi odottaa enää yhtään, mutta nyt on vain pakko rauhoittua ja keksiä muuta ajateltavaa, jotta aika kuluisi mahdollisimman nopeasti.
Tällä viikolla vauva painaa noin 2 950 grammaa ja on 46 cm pitkä. Raskaus on nyt täysiaikainen, eikä vauvaa pidetä enää ennenaikaisena. Vauvan kehityksessä tapahtuu lähinnä hienosäätöä. Hän pulskistuu ja on pian valmis syntymään. Nämä viimeiset viikot vauva kasvaa hitaammin, pojat hieman nopeammin kuin tytöt. Kinakerros on häviämässä, mutta osa siitä jää vauvan iholle. Öljymäinen voidekerros helpottaa vauvan kulkua synnytyskanavan läpi. (Lisätietoa: www.vau.fi)
Meillä oli jälleen eilen neuvola-aika, ja jälleen kerran oli uusi neuvolatäti. Selvisi, että minulta on unohdettu ottaa eräät labrakokeet keskiraskaudessa, ja pari muutakin juttua on unohtunut neuvolan toimesta hoitaa. Vaikka minua ei olekaan haitannut se, että neuvolatädit vaihtuu, ja luotan ylipäänsä terveydenhuoltoon (raskaudessa ja synnytyksessä), tuli minulle vähän epävarma olo tuosta neuvolan toiminnasta. Sitä, kun ei näin ensimmäisen lapsen kohdalla osaa edes itse vaatia kaikkea, kun ei tiedä, mitä tähän kuuluu. Ja vaikka yrittääkin ottaa selvää itsenäisesti asioista, ei kaikkea saa selville. Kaiken kaikkiaan ollaan saatu tosi hyvää palvelua raskauden aikana, joten ehkä en menetä luottoani vielä. Onneksi nuo unohdukset voi hoitaa vielä, vaikkakin se labrakoe jäi vähän mietityttämään.
Kotona meillä on jo kaikki melkein valmiina vauvan tuloa varten. Vuorossa olisi vielä sairaalakassin pakkaaminen, mikä pitäisi hoitaa tässä lähipäivinä. Haluan, että se on hyvissä ajoin valmiina lähtöön. Vauvan kotiutumisvaatteet olen jo mitä todennäköisemmin päättänyt. Kirjoittelen erillisen postauksen sairaalakassin sisällöstä ja vauvan kotiutumisvaatteista, kunhan niitä alan kokoamaan yhteen. Minulla on lisäksi ohjelmassa tässä viimeisten viikkojen aikana leipoa pakkaseen tulevia vauvanihastelijoita varten jotain ja tehdä valmiiksi vähän ruokaa pakkaseen, jotta ei heti vauvan kanssa tarvitse ruveta miettimään ruuanlaittoa.
 
Ihanaa tiistaita teille kaikille!

8 kommenttia:

 1. Teillä eletäänkin jännittäviä aikoja! Mukavia viimeisiä päiviä/viikkoja! Esikoiseni syntyi yli 11 vuotta sitten ja viime viikolla olin kaverin babyshowereilla. Paljon on neuvolakäytännöt ja jopa ohjeet muuttuneet näiden vuosien aikana. Esimerkiksi rakenneultraa ei tehty vielä ekan, tokan tai meidän kolmannenkaan lapsen aikana täällä Lahdessa. Neljättä lasta odottaessa oli tullut noita verikokeitakin lisää. Tällä koitin sanoa, että ei se yksi unohtunut verikoe varmasti mitään haittaa eikä sitä kannata enää miettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tosiaan on jännittävät ajat menossa, vaikka tosin se jännitys ei oikein tunnukaan :D On vaan niin uskomatonta, että pieni on jo kohta täällä meidän kanssa. Käytännöt muuttuvat lyhyessäkin ajassa todella paljon ja tuntuu, että koko ajan asiat tehdään tarkemmiksi. Voidaankin ajatella, että hyvin on pärjätty ennenkin, niin miksei nytkin esimerkiksi ilman tuota yhtä verikoetta. Ainoa, miksi minua huolettaa kaikki nämä ehkä vähän normaalia enemmän on tämä riskiraskaus, joka johtuu epilepsiastani ja lääkityksestä siihen. Mutta tosiaan, ei tässä mitään vahinkoa ole käynyt, asia voidaan hoitaa vauvan syntymänkin jälkeen :)

   Poista
 2. Vau. Viimeisiä viedään. Tuo aika esikoisen odotuksessa on se kaikkein pisimmältä tuntuva. Minä olen nyt viikolla 32. Älä kysy tarkkoja päiviä, koska en muista. :'D Omalta osaltani oletan, että ne viimeiset kolmekin viikkoa menevät tässä taaperon kanssa touhutessa, kuten koko muukin raskaus. Eli ovat ohi ennen, kuin ehdin sanoa; "Hep". Sitä esikoista, kun ehtii oikeasti odottamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisiä tosiaan viedään! Tämä kaikki on niin uutta ja ihmeellistä, että kaikkea odottaa niin kovasti (vaikka varmasti odottaa kaikkia lapsia myöhemminkin), mutta kuten sanoit, ehkä kun siellä kotona on se taaperokin, ei kerkeä jäädä paikoilleen odottamaan ajan kulumista :)

   Poista
 3. Ihania kuvia. Paljon rakkautta ja siunausta loppuraskauteen! <3

  VastaaPoista