keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Tuttinauha silikonihelmistä - ohje

Rakastan keltaisen, harmaan ja mustan yhdistelmää, ja sainkin toteuttaa unelmieni tuttinauhan silikonihelmistä, kun sain Pikkumurulta tarvikkeet tuttinauhan tekemiseen. Jotta tekin voitte tilata helmet sekä muun materiaalin, ja tehdä omannäköisen tuttinauhan, tein kuvalliset ohjeet, kuinka tuttinauha valmistuu.
Tuttinauhan tekemiseen tarvitset silikonihelmiä, satiininyöriä, tuttirenkaan sekä klipsin. Itse käytin nauhaan kahden kokoisia pyöreitä helmiä, yhteensä 25 helmeä. Satiininyöriä kannattaa varata metrin mittainen pätkä. Pikkumurun silikonihelmet ovat elintarvikekelpoisia, eivätkä sisällä PBA:ta, PVC:tä tai ftalaatteja, ja ovat näin ollen turvallisia.
Ensin suunnittelin helmien järjestyksen. Kannattaa jo tarvikkeita tilatessa miettiä tuttinauhan pituutta sekä kunkin värin ja koon määrää. Netti on täynnä ideoita, joista voi hakea inspiraatiota omaan nauhaan.
Tuttinauhan tekemisen aloitin tekemällä klipsiin pitävän ja kestävän solmun. Itse käytin Palomar -solmua, joka ei ehkä ole kaikkein siistein solmu, mutta todella kestävä ja varma. On tärkeää, että solmu ei pääse aukeamaan. Yläpuolella on linkki videoon, jossa neuvotaan Palomar -solmun tekeminen ja alapuolella kuvat, kuinka tein sen klipsiin. Kannattaa jättää tarpeeksi pitkä häntä nyöriä ja kiristää solmu kunnolla.
Kun solmu on valmis, aloitin helmien pujottaminen. Kannattaa pujottaa kumpaakin nyöriä kolmen tai neljän helmen verran, jotta tuttinauhasta tulee kestävämpi. Apuna toisen nyörin pujottamiseen käytin teippiä ja nuppineulaa.
Neljän helmen jälkeen jatkoin helmien pujottelemista yksinkertaiseen nyöriin.
Pujotettuani kaikki helmet nyöriin aloitin tekemään tuttirenkaaseen solmua. Käytin myös tähän Palomar -solmua. Toisen pään solmun tekeminen ei ole niin helppoa, sillä sen saaminen kohdilleen ja tarpeeksi kireälle käy haasteesta. Jätinkin aluksi solmun löysälle ja aloitin kiristämään nyöriä pikku hiljaa helmen puolelta.
Saatuani solmun tarpeeksi kireälle, pujotin nyörin jälleen neljän helmen läpi. Jotta solmut olisivat mahdollisimman pitävät ja tuttinauha turvallinen pienelle ihmiselle, viimeistelin nauhan ompelemalla ompelulangalla solmujen läpi sekä ompelemalla nyörin hännät kiinni varsinaiseen nyöriin. Vaikka solmuista saisikin todella pitävät, kannattaa tuttinauhaa tarkkailla käytössä, jottei se pääse purkautumaan.
Valmis tuttinauha silikonihelmistä. Nauhan tekeminen oli helppoa ja mukavaa pientä näpertämistä. Suosittelen vierailemaan Pikkumurun nettisivuilla ja tutustumaan heidän aivan ihanaan valikoimaan. Sieltä löytyy tarvikkeita myös muun muassa imetyskorun tekemiseen.


12 kommenttia:

 1. Hyvät sävyt! Itse en ole näprääjä ollenkaan, mutta tälläisen nauhan saisin ehkä jopa värkättyä minäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällainen tosiaan on helppo tehdä ja näiden värkkäämiseen saattaa jäädä jopa koukkuun ;)

   Poista
 2. Tulipa kaunis! Minäkin tykkään keltaisen, harmaan ja mustan yhdistelmästä! Noista sais tosi kivan kaulakorunkin itselle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Totta, olen niin ihastunut näihin silikonihelmiin, että taidanpa laittaa tilaukseen ja tehdä itselleni näistä jotain :)

   Poista
 3. Ihanat sävyt!

  https://heidi-karoliina-a.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Miten ihmeessä tuttirenkaan solmua saa kiristettyä? Ensimmäinen solmu onnistui ihan helposti, mutta toisen solmun kiristäminen tuntuu ihan mahdottoman vaikealta, kun en osaa hahmottaa mistä kohtaa pitäisi kiristää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tein solmun ensin hyvin löysäksi, jotta hahmotan mistä nauha kulkee. Sitten lähdin kiristämään vähävähältä helmien puoleisesta päästä solmua. Vaikea selittää, ja vaati kyllä multakin harjoittelua! :D

   Poista
 5. Vaikka olenkin ns. käsityöihminen, niin tuo palomarsolmun tekeminen on ihan hepreaa mulle!!
  Oisko jotain helpottavaa vinkkiä tuohon toisen pään kiristämiseen, että sais tehtyä siisitä jälkeä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse hahmottelin päässä, mistä nauha kulkee solmussa. Näin oli helpompi vetää pieni osa kerralla solmua kireämmälle ja samalla siistiä solmu. Vedin myös helmiä niin paljon toiseen suuntaan kuin sain, jotta jäi enemmän työskentelytilaa.

   Poista
 6. Mulla sama ongelma kuin parilla muulla: kuinka kiristää tuota toista päätä? Kun yritän, ni se löysä päätyy aina väärään päähän

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edellisten vinkkien lisäksi ei kannata antaa nauhan karata solmua tehdessä väärään suuntaan. Eli, kun kiristää solmua vähävähältä, pitää huolen, että pitää kiinni jo kiristetystä nauhasta.

   Poista