keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Saako äiti näyttää äidiltä?

Rakkaat kanssaäidit, puhutaanpa vähän siitä, mitä ajattelemme itsestämme. Tämä on asia, joka pysäyttää minut miettimään. Miettimään, kuinka suuret ulkonäköpaineet äideillä on. Varsinkin äideillä, jotka ovat synnyttäneet vasta. 

Raskaus, synnytys ja imetys on setti tapahtumia, jotka tuottaa melkoisen mylleryksen naisen keholle. Ensin paino nousee suhteellisen reilusti lyhyessä ajassa. Sitten laskee vähän ja tämän jälkeen paino joko jämähtää paikoilleen, laskee ennalleen tai sen alle. Kaikki on mahdollista. Koska kaikki on mahdollista ja ennalta arvaamatonta, jokaisen synnyttäneen äidin pitäisi olla armollinen itseään kohtaan. Armollinen fyysiselle ja psyykkiselle itselleen. 
En puhu siitä, että pitäisi ajatella niin, että "okei olen äiti, voin pysyä ylipainoisena loppu elämäni". Puhun siitä, että jokaisen äidin pitäisi antaa oma aikansa palautumiselle. Lapsen ollessa alle vuoden ikäinen, voi huoletta unohtaa kaiken diettaamisen ja pakonomaisen laihduttamisen, puhumattakaan itsensä haukkumisesta. Vauvan äiti saa näyttää vauvan äidiltä. Kaiken pointti on oma hyvinvointi. Ja voin kertoa, että pakottavalla tarpeella laihduttaa, ei luoda omaa hyvinvointia. Lapsen tullessa taapero ikään voi alkaa miettiä pikku hiljaa järkeviä tapoja tiputtaa ne loput raskauskilot, joita ei välttämättä siinä vaiheessa olekaan enää jäljellä. Diettaaminen ja pakonomainen laihduttaminen kannattaa kuitenkin unohtaa loppu elämäksi.

Joillakin imetys pitää jokaisesta kilosta kiinni ja joillakin taas imetys aiheuttaa sen, että kiloja tippuu turhankin paljon. Tämänkin faktan huomioon ottaen, vauvan äiti saa näyttää vauvan äidiltä. 
Kuva täältä


Rakas kanssaäiti,älä puhu itsestäsi negatiivisesti.lopeta laihduttaminen.


syö terveellisesti, mutta älä kiellä itseltäsi mitään.

liiku sen verran, että sinulle tulee hyvä mieli.


Nämä neljä asiaa kun toteuttaa, on jo aika pitkällä kohti tervettä hyvinvointia ja sitä, että vauvavuoden jälkeen ei ole enää yhtään raskaskiloa tiputettavana.
Voin sanoa, että itseltäni lähti raskauskilot nopeasti ja monet varmasti ajatteleekin, että hyvä minun on tässä puhua. Minun osani tässä koko pelissä on kuitenkin raaka. Sairastuin jo tosi nuorena syömishäiriöön ja sairaus kerkesi syöttää p####a päähäni ikuisuuden. Vaikka kaikki on nyt paremmin, syömishäiriö ei koskaan lähde minusta lopullisesti. Wiljamin syntymän jälkeen tunsin olevani hyvä, mutta kun painoa alkoi pudota, syömishäiriö sai korkillisen bensaa liekkeihin. Se luuli, että nyt mennään taas. Se, että minulta katosi raskauskilot nopeasti, on monien tuskallisten ajatusten tulosta. Ja sitä en toivo kenellekään. Pakonomainen laihduttaminen on lopulta peli, jota ei voi voittaa koskaan. Omat raskauskilot eivät lähteneet laihduttamisella. En ole ylläpitänyt dieettejä tai liikkunut hulluna. Syömishäiriö on vaan yhtä nuoralla pomppimista terveellisten ja "terveellisten" valintojen välillä. Yhtä ajatuspeliä, joka tulee selkärangasta, vaikka asiat ovatkin ihan hyvin. Vaikka minulla ei ole raskauskiloja jäljellä, en ole tyytyväinen itseeni. Haluan olla. 

Nauti, nauti ja nauti. Ole ylpeä siitä kehosta, mikä sinulla on juuri nyt. Älä etsi kehostasi vikoja, sillä sinä saat näyttää siltä, että olet synnyttänyt alle vuosi sitten. Ajattele, että se on tämä pinnallinen ja typerä maailma, joka on luonut kuvan, jonka mukaan pienten vauvojen äitien pitää näyttää fitnesstähdiltä. Siinä ei ole mitään hienoa, että laihduttaa raskaskilot nopeasti. Siinä taas on ihan hurjan paljon hienoa, että saa nuuhkia omaa pientä vauvaa ja olla ylpeä oman vauvan ensimmäisestä hymystä, ensmmäisestä kääntymisestä, ensimmäisestä askeleesta. Sinun kehosi on kasvattanut tuon pienen ihmeen ja synnyttänyt hänet. Älkää rakkaat äidit myrkyttäkö mieltänne miettimällä, kuinka lihavia olette. Te olette täydellisiä. Katsokaa itseänne peilistä ja sanokaa itsellenne, kuinka ihania te olette. Tehdään kaikki niin joka aamu, koska me kaikki olemme ihania.

Tämä teksti on muistutus minulle itselleni ja jokaiselle ihanalle äidille. Sovitaanko, että opetellaan yhdessä olemaan tyytyväisiä itseemme? Kuka lähtee mukaan?

10 kommenttia:

 1. Joo ja kun lapsi on sitten 14, voi katsella netistä äidin rintoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos viittaat kuvaan, jossa näkyy naisen rinnat, kuva on kuvapankista. Kyseessä eivät ole minun rintani. Joten ei, lapseni ei tarvitse katsella 14 -vuotiaana äitinsä rintoja netistä.

   Poista
 2. Kiitos tästä postauksesta! Itse olan 2kk ikäisen vauvan äiti ja koen huonommuutta omasta kropasta tällä hetkellä. Pitäisi muistaa olla itselle armollinen ja sanoa itselleen olevansa hyvä juuri näin. Haluan olla hyvä esimerkki tyttärelleni, jotta hän voisi ottaa esimerkkiä itsevarmasta ja hyvän itsetunnon omaavasta äidistä!

  VastaaPoista
 3. Tosi tärkeä postaus <3 Oma pienokaisena on reilun 3kk ikäinen ja kieltämättä kyllä noita mahamakkaroita tulee vähän turhankin kriittisesti aina välillä katsottua.. :/

  VastaaPoista
 4. Kiitos tärkeän aiheen esille tuomisessa. Oman kehon arvostaminen ja siitä kunnioittavaan sävyyn puhuminen korostuu vielä enemmän nyt tyttären ollessa teini-iän kynnyksellä. Äidistähän sitä iso malli saadaan. Pakko vielä jakaa tähän ’piristykseksi’ Huonon äidin postaus. https://www.facebook.com/172333939448510/posts/2235571696458047/ -Katta /Arki(paska)ruokaa

  VastaaPoista
 5. Hienoa pohdintaa, ja niin tutun kuuloista..
  Itsestään hyvää ajatteleminen ja puhuminen on niin vaikeaa muistaa tai edes oppia, mutta joka päivä kun muistaisi vaikka edes yhden kehun itselleen antaa. Sitä opetellessa..!! :)

  VastaaPoista
 6. Näin miehen näkökulmasta. Teidän naisten pitää kantaa jokainen raskauden jättämä arpi ja äitiyden tuoma muutos suurella ylpeydellä.

  VastaaPoista
 7. Olet aivan oikeassa, äiti saa näyttää äidiltä, oli hänellä vastasyntynyt tai taapero :-) Ja jokainen nainen ja mies saa näyttää itseltään <3

  VastaaPoista
 8. Hyviä pohdintoja. Paineita näyttää 'tietynlaiselta' on valitettavasti varmaan hokaisella, oli äiti tai ei. Minusta on ihan ok laihduttaa, olla timmi, kulkea pieruverkkareissa tai olla pullea. Kunhan on tyytyväinen itseensä ja tekee sen itsensä vuoksi, ei mahtuakseen muiden odotuksiin sopivaan muottiin :)

  VastaaPoista
 9. Hyvää pohdintaa ja kyllä äiti saa näyttää äidiltä. Upeaa, että otat esille tärkeän asian!

  VastaaPoista