keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Vauvanvaateinventaario - kuinka paljon vauva tarvitsee vaatteita?

Täällä yksi ensimmäistä lasta odottava on ihan hukassa, kuinka paljon vauva tarvitsee vaatteita. Entä minkälaiset vaatteet on hyviä? Kuinka paljon mitäkin kokoa olisi hyvä varata kaappiin ennen vauvan syntymää? Tiedän, että kauppaan pääsee myös synnytyksen jälkeen, mutta tykkään, että kaikki on kutakuinkin etukäteen valmiina. Ainakin ne ensimmäisenä tarvittavat.
Olen ostellut pikkuhiljaa vauvanvaatteita tässä raskauden edetessä ja niitä on kertynyt jonkin verran. Ollaan jouduttu noudattamaan neutraali -linjaa, kun ei tiedetä tuleeko meitä ilahduttamaan tyttö vai poika. Neutraali sopii minulle, sillä en välitä niin kovin mistään vaaleanpunaisista ja -sinisistä söpöilyvaatteista. Tänään purinkin sitten vauvanvaatekaapin ja tein pienen inventaarion sen sisällöstä, jotta voidaan tehdä vähän listaa tarvittavista hankinnoista.
Tein Excel -taulukon, josta voi helposti tarkistaa tilanteen kunkin koon kohdalla. Taulukkoa on kätevä täydentää aina hankintoja tehdessä. Näin pysyy kärryillä vaatemääristä, eikä tule hankittua ainakaan kovin paljon liikaa vaatteita. Tosin en tiedä yhtään, mikä on liikaa ja mikä liian vähän.
Vinkkejä kaipailisin. Kuinka paljon tarvitaan vaatteita ensimmäisen parin kuukauden aikana? Mitä kokoja?


13 kommenttia:

 1. Vaatemääriä en osaa sanoa, vaikka kokemusta on neljästä vauva-ajasta. Ensimmäisen kohdalla vaatteita oli aivan liikaa. Itse ostin ja isovanhemmat sekosivat myös ostamaan, kun kyseessä oli vielä ensimmäinen lapsenlapsi. Esikoinen vielä kasvoi tosi nopeasti, ettei ehditty edes kaikkia vaatteita käyttää. Onneksi syntyi toinen poika pienellä ikäerolla. Hänelle jäi paljon käyttämättömiä vaatteita. Ja siis onhan pesukoneet ja kaupat. Ei tarvitse kaikkia vaatteita etukäteen ostaa. Kun vauva syntyy, niin käytännössä huomaa, mitkä vaattet toimii.
  Onnellista odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on varmaan ensimmäisen lapsen kohdalla yleistä, että vaatteita tulee hankittua ja saatua lahjaksi vähän liikaa. Sitäkään en haluaisi, että olisi kaapit täynnä vaatteita, joita ei kerkeä käyttää vauvan kasvaessa. Se on kyllä varmasti totta, että käytäntö näyttää sitten, millaiset vaatteet meidän vauvalle sopii ja on hyviä. Kiitos paljon :)

   Poista
 2. Moikka. Jos oikein muistan omasta vauvathistoriastani, ihan aluksi kannattaa varata bodyja ja potkupukuja aivan pienintä kokoa. Oliko se 50 cm? Äitiyspakkauksen vaatteet ovat aika isoja juuri vastasyntyneelle. Mutta vauva kasvaa tosi nopeasti ja äitiyspakkauksen vaatteet ovat vähän myöhemmin ok ja riittävätkin. Riippuu myös siitä mihin vuodenaikaan vauva syntyy. Kesällä ei tarvitse niin paljon vaatteita kuin talvella. Talvella hyvä ulkopuku on tärkeä. Ja yksikin riittää. Ihanaa odotusaikaa. Nauti siitä. Sillä vauvan syntymän jälkeen kaikki muuttuu täysin. Mutta suurella rakkaudella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullutkin, että äitiyspakkauksen ne ihan pienimmätkin vaatteet on aika isoja. Itse en ole vielä pakkausta saanut, joten en ole nähnyt vaatteita. Meille vauva on tulossa lokakuussa, joten vaatetta tarvitsee vähän enemmän. Kiitos paljon ja kiitos neuvoista! :)

   Poista
 3. Meill oli aika pieni tyttö syntyessään ja 56cm olivat isohkoja. Kokoa 62cm meni yllättävän pitkään. Mutta sanoisin, että mielummin liikaa, kuin liian vähän
  Tuntui ettei koskaan ollut aikaa pyykätä ja bodyt meni vaihtoon parnkin tunnin sisällä toisinaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut juuri tuolla asenteella tässä, että mieluummin liikaa kuin liian vähän. Veisi liikaa voimavaroja ja aikaa olla koko ajan pesemässä pyykkiä. Kiitos neuvoista! :)

   Poista
 4. Se on niin lapsesta kiinni. Tiedän perheitä, joissa vauva saattoi mennä pari päivää samoilla vaatteilla kun meillä huippupäivinä meni hurjan puklailun vuoksi reilu 10 asukokonaisuutta vuorokautta kohti. Mutta maltillisesti hankkisin ja tarpeen vaatiessa sitten hankkia lisää; mekin sitten ostettiin niitä kirppisten halvimpia kun vaatteet ehti välillä olla päällä 10min ennenkö ne meni vaihtoon jo taas..

  Ja mitä kokoja.. Meillä meni ehkä eka kuukausi 50cm, jonka aikana rinnalle alkoi tulla jo 56cm käyttöön. 56cm varmaan meni kanssa sen kuukauden. Että pari kuukautta, jonka aikana jo alkoi tulla käyttöön myös 62cm. Mutta osalla menee pidempään ja osan lapsi ei mahdu ikinä 50cm vaatteisiin :) Mahdoton se on ennustaa ennalta!

  Mutta itse hankkisin maltillisesti pieniä vaatteita ja tarpeen vaatiessa ostaisin lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se varmasti on lapsesta kiinni, ja ei voi ennustaa yhtään, minkälainen pulauttelija sieltä tulee tai minkäkokoinen vauveli. Kiitos paljon neuvoista! Tuo koko asia minua onkin mietityttänyt, onkin kiva saada kuulla teidän kokemuksia :)

   Poista
 5. Täällä pohdiskellaan samoja juttuja! Itse olen tehnyt paljon hankintoja kirpparilta ja saanut tutuilta joten vaatteita löytyy jonkin verran. Jotkut sanoo että kolme vaatekertaa vähintään per koko, meiltä löytyy reippasti enemmän koska itse olen melko laiska pyykkääjä :D

  www.juttaeveliina.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikeita juttuja nämä. Olen saanut tutuilta niin monenlaisia mielipiteitä ja suosituksia, mitä vauvan vaatteisiin tulee, että en tiedä enää mikä olisi oikea toimintatapa :D Tuo kolme vaatekertaa kuulostaa aika vähältä, koska en usko, että jaksan tai haluan itsekään olla koko ajan pyykkiä pesemässä.

   Poista
 6. Onnittelut masusta <3 Täällä kans mennään taas, toista kertaa :)

  Tosi vaikea sanoa vaatemäärää, kun riippuu varmaan kaikesta.. vuodenajasta, puklailusta, siitä miten tarkka on tahrojen suhteen ja miten aktiivinen pyykkääjä on (itse yllätyin miten vähän pyykkiä tuli, kun minusta kaikki valittaa juuri sitä, että saa kokoajan pyykätä? Mutta mä pidänkin siitä puuhasta ;) Mutta kyllä mulla varmaan liikaa oli ekan kohdalla vaatetta ostettuna. Koot riippuu siitä, minkä kokoisena vauva syntyy ja onko miten siroa mallia. Mulle sanottiin, että älä tuhlaa rahojasi kokoon 50, koska vauva tuskin ehtii niitä käyttää. No, meidän vauva syntyi 48cm ja käytin kokoa 50 ensimmäiset 3 kk. 56 taisi mennä seuraavat pari kk, mutta esim 62/68 meni sitten nopeammin, kun vauva otti kasvuspurtin. Ostin raskauden aikana kokoja 50, 56 ja 62. Sen isompia kokoja en hankkinut, koska ei ollut mitään käsitystä milloin vauva on koossa 68 ja mikä vuodenaika silloin on.

  Tällä kertaa viisastuneena pidän vaateostot vähemmässä määrässä, mutta kun tuli aloitettua jo näin ajoissa, niin valitettavasti tässä ehtii ihastua vielä moneen vaatteeseen ennen kuin vauva tänne saapuu :D Vastasyntyneelle en pukisi pään yli vedettäviä paitoja, koska niskat on niin makaroonia vielä. En uskaltanut niitä vetää kunnolla pään yli ja toisaalta vauva vihasi pukemista muutenkin. Tällä kertaa en siis osta kuin pari pään yli vedettävää isommassa koossa ja muut kietaisumallisia bodeja/paitoja. Potkuhousuja en käyttänyt laisinkaan ja tällä kertaa jätän niiden oston kokonaan. Tosi epäkäytännöllisiä. Yöpuvuissa parhaita on vetoketjulliset, koska napit/nepparit ja keskiyö ei aina sovi yhteen.. Ainakaan miehen mielestä ;) Sukissa kannattaa valita pitkiä malleja, koska jalat heiluu ja sukat lentää. Sellasia ohuita puuvillasukkahuituloita ei kannata ostaa ollenkaan.

  Siinä muutama ajatus :D Ihanaa odotusta <3


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kyllä huomaa juuri sen, kuinka erilaisia kaikki vauvat ovat. Toisille menee se koko 50 pitkään ja toisille ei ollenkaan. Vauvanvaatteissa on se paha juttu, että niitä tekisi mieli ostaa vaikka minkä verran, niin söpöjä kun ovat :D

   Meillä mies tiesi sisarustensa lasten vauva-aikaa seurattuaan, että kietaisubodyt olisivat parhaita ja niitä meiltä löytyykin. Oma siskoni taas sanoi, että ei tykännyt kietaisumalleista yhtään. Tämäkin on niin yksilökohtaista.

   Kiitos paljon neuvoista! :) Ja kiitos :)

   Poista
 7. Meillä taitaa olla jonkun verran enemmän vaatetta, mutta toisaalta kaikki on kirpparilta, sieltä tarttuu aika matalalla kynnyksellä kaikkea ihanaa mukaan :p Esikoisen pikkuvauva-aikana joitakin vaatteita jäi kokonaan käyttämättä siksi, koska niistä oli kasvettu ohi, kun luotin sokeasti lappujen kokomerkintään. On kyllä hurjan erikokoisia eri merkkien vaatteet (ihan uutenakin ostetut, ei pelkästään kirpparin toisten kutistamat :D ). Vahingosta viisastuneena oon käynytkiun nyt vaatteet läpi verraten niitä kokoja toisiinsa :)

  VastaaPoista